Kulinarne zabawy w stylu Master Chefa zgromadziły przy ul. Rębkowskiej 1, przedstawicieli prawie wszystkich Ognisk (ok. 50 osób). Pełni energii, dobrego humoru i zapału do działania, czekaliśmy na to, jakie niespodzianki i wyzwania smakowe na nas czekają ...!
Zabawa podzielona była na 2 etapy (po 40 min). Każda z drużyn wylosowała numer stanowiska, przy którym miała pracować, a tam na stoliku był tylko jeden produkt. Hasłem przewodnim, do którego należało skomponować całe danie było "Mariolka".
Nam przyszło się zmierzyć z bułką bagietką. Jednogłośnie podjęliśmy decyzję, że zrobimy kolorowe kanapki. Potrzebne produkty można było skompletować w " spiżarce master chefa". A potem już tylko szybki podział zadań i... do dzieła !
Gdy każdy wiedział, co ma robić, małe kanapkowe arcydzieła błyskawicznie zapełniały półmiski. Jeszcze tylko wycięte z sera żółtego hasło "Mariolka" i gotowe. Uf ! Zmieściliśmy się w czasie !
Po krótkiej przerwie - kolejne kreatywne wyzwanie - skomponowanie pysznego deseru z paczki suchych wafli. Na hasło "Ruda tańczy jak szalona" i nasza wyobraźnia kulinarna troszkę poszalała.
Zamiast jednej, zrobiliśmy aż 5 kompozycji smakowych - dwa rodzaje przekładanych wafli, dwie tortopodobne wizualizacje tanecznych parkietów i dla przełamania tych słodkości - sałatkę owocową w koszyczku z melona.
Prezentacja na wspólnym stole potraw przygotowanych przez wszystkie Ogniska wzbudziła niekłamany zachwyt uczestników, a różnorodność potraw, kolory, smaki i zapachy rozpaliły wyobraźnię smakową ! Rzeczywiście wszystkie potrawy były bardzo smaczne i błyskawicznie zniknęły ze stołów. Wielkie brawa dla wszystkich Ognisk. Nasze kanapki i wafelki też zostały wszystkie zjedzone !
Na zakończenie uczestnicy otrzymali w upominku fartuchy a drużyny dyplomy i książki kucharskie.
Serdecznie dziękujemy Ognisku "Grochów" za fantastyczną zabawę i gorącą, sympatyczną atmosferę!