We wtorek 18 kwietnia 2017 w Ognisku Mokotów po raz pierwszy odbyły się warsztaty cukiernicze w ramach projektu „Naturalna słodycz”. Dzieci ze strefy młodszej upiekły ciasto marchewkowe. W środę po posiłku na deser wszyscy skosztowaliśmy smacznego wypieku.
Czy wiecie, że...
-
Marchewka jest warzywem o właściwościach leczniczych i odżywczych. Zawiera dużo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Wśród tych ostatnich najważniejszy jest beta-karoten wspomagający opaleniznę a także zapewniający prawidłowe funkcjonowanie wzroku i wzmacniający odporność organizmu.
-
Marchewkę jako warzywo ceniono już w starożytnych Chinach, jednak miała ona kolor biały. Dopiero w XVII wieku Holendrzy wyhodowali marchewkę w kolorze pomarańczowym. I ona właśnie do dziś cieszy się największą popularnością.
-
W Portugalii marchewka uznawana jest za owoc, ponieważ służy do wyrobu popularnych dżemów.