„Pomysłów na nudę bez liku- czyli jak nie dostać kociokwiku” cz. 17
Cześć Kochani !!!
Witamy w 17 już wydaniu naszych pomysłów bez liku. Nasze dzisiejsze wydanie, jak i cały obecny tydzień poświęcony jest tematyce Wielkanocnej. Była babka cytrynowa, ozdabianie jajek. A co dziś na Nas czeka ? Zobaczycie sami.
Zbliżają się Święta Wielkanocne, w tym roku dość nietypowo spędzimy je w swoich domach, wśród najbliższych osób naszej domowej rodzinki. Już za kilka dni, za moment siądziemy przy świątecznym stole, by wspólnie spędzić ten czas, dzieląc się jajkiem i składając sobie życzenia.
Na świątecznym stole, wśród tradycyjnych potraw nie może zabraknąć oczywiście mazurka. Właśnie dziś w naszych pomysłach na nudę przygotujemy mazurka. Jego klasyczna wersja to połączenie przesłodkiego lukru i marmolady, więc sporo w tym kalorii. My odchodzimy od tej wersji. Dziś chcemy Wam pokazać mazurka w fit wydaniu, który będzie zarówno smaczny jaki i zdrowy. A co w tym jeszcze wyjdzie nam na dobre? Dostarczy nam mniej kalorii, więc bez problemu można sięgnąć po drugi kawałek lub jakąś inną pyszność z Wielkanocnego stołu.
Czas brać się za wykonanie. Ruszamy do kuchni i zaczynamy !
Pamiętaj zawsze wskazana jest pomoc dorosłego ( mamy, taty, babci, opiekuna) a Wy dorośli pamiętajcie, że ważne jest, żeby dzieci też miały swój wkład w świątecznych potrawach. Do dzieła !
Potrzebne składniki :
Spód:
- 2, 5 szklanki mąki żytniej ( jeśli nie masz w domu użyj ewentualnie pełnoziarnistej pszennej)
- 7 łyżek oleju kokosowego lub masła klarowanego ( ja użyłam masło)
- 4 łyżki syropu z agawy lub miodu (ja użyłam miód)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka łyżek zimnej wody ( na początku dodaj 4-5 łyżek, jeśli zajdzie potrzeba dodaj stopniowo jeszcze po jednej, mi wystarczyło 5 łyżek)
Masa kajmakowa
- 300g suszonych daktyli
-wrzątek do zalania daktyli
- 5 łyżek masła orzechowego ( jeśli nie masz zamień na łyżkę masła klarowanego i 2 łyżki dżemu dowolny smak)
- 8- 10 łyżek mleka w proszku
Do ozdoby mazurka można dodać dowolne składniki mogą być to suszone owoce, różnego rodzaju orzechy i inne bakalie (ja dodałam płatki migdałowe, orzechy włoskie oraz gorzką czekoladę)
Ponad to : mikser, blender oraz miski
Sposób przygotowania :
Mąka i olej (lub masło) umieść w misce, miksuj do momentu powstania tzw. Mokrego piasku. Dodaj pozostałe składniki i miksuj dalej, aż powstanie zwarte, wilgotne ciasto, które łatwo da się uformować w kulkę, Przełóż do woreczka i włóż na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj lub ręcznie wyłóż na blachę obłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 min.
Daktyle zalej gorącą wodą ( tak, żeby zakryć daktyle). Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie odlej wodę z daktyli do osobnego pojemnika). Daktyle wrzuć do blendera, dodaj masło orzechowe lub masło klarowane i dżem. Wlej odrobinę wody z moczonych daktyli lub zwykła wodę ( ja dodałam zwykłą żeby zmniejszyć trochę wyczuwaną słodycz powstałą z daktyli) . Zblendować do uzyskania gładkiej masy ( w razie potrzeby dolać trochę wody). Zblendowaną masę umieść w misce i dodaj do niej mleko w proszku. Miksuj do uzyskania jednolitej masy.
Przygotowaną masę przełożyć na przygotowany i wystygnięty spód od ciasta. Dowolnie udekorować, przechowywać w lodówce.
Gotowe !
Teraz na waszym świątecznym stole nie zabraknie tego tradycyjnego ciasta. Możecie się nim zachwycać smakowo, dajcie znać czy smakował, pochwalcie się jak go ozdobiliście.